La normativa vigent estableix que són els Ajuntaments els que tenen la potestat de determinar el nom de les vies urbanes i els nuclis de població de tota mena, com s’indica a l’article 18.2 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística. Igualment, l’article 75.1 del Reial Decret 1690/1986, d’11 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de població i demarcació territorial de les entitats locals estableix que els ajuntaments mantindran actualitzades la nomenclatura i retolació de les vies públiques, i la numeració dels edificis, informant a totes les administracions públiques interessades.
En aquest sentit, i per donar resposta a les peticions de la ciutadania, l’Ajuntament de Matadepera va aprovar, mitjançant acord de Ple de data 26 de gener de 2015, el Reglament del Nomenclàtor de Matadepera, el text definitiu del qual es va publicar al BOPB de data 20 d’abril de 2015 i va entrar en vigor el dia 1 de maig de 2015. L’objecte d’aquest reglament és regular la denominació de carrers, places, parcs, jardins, edificis, equipaments i altres espais d’ús públic, a més de la toponímia menor del municipi, així com la modificació o adequació, quan escaigui, de les denominacions ja existents. La forma d’acomplir aquest objectiu és mitjançant una Comissió del Nomenclàtor, òrgan consultiu de participació ciutadana sense personalitat jurídica ni caràcter resolutiu, format per representants polítics, representants d’entitats culturals o cíviques del municipi, i tècnics de reconeguda vàlua.
Podeu consultar el Reglament, les actes anonimitzades de la Comissió del Nomenclàtor i altres documents al Portal de Transparència, seguint aquest enllaç.
L'article 4 del Reglament del Nomenclàtor de Matadepera estableix com a primera tasca proposar al Ple municipal l'aprovació d'un llistat del Nomenclàtor amb les denominacions existents, juntament amb una fitxa descriptiva de cada una d'elles. És a dir, la Comissió ha tingut com a missió la revisió i creació de fitxes de totes les denominacions per tal de normalitzar-les, i l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat, el 27 de novembre de 2017, aquest llistat. L'entrada en vigor és el 27 de febrer de 2018.
La importància d'aquesta revisió s'ha d'entendre fent un seguit de consideracions: en primer lloc, les denominacions de places, carrers i altres vies no sempre s'havien formalitzat amb un acord de Ple; a més, sense un reglament, mancaven uns criteris objectius per a les noves denominacions. La manca d'una normalització a nivell de criteris, també lingüístics, implicava que algunes denominacions no estiguessin escrites correctament. I els diversos sistemes cartogràfics o d'informació (INE, Catastre, Google, etc) presentaven els mateixos noms escrits de formes diverses, amb la qual cosa es requeria una aprovació de les denominacions d'una única forma correcta. Amb l'aprovació del llistat del Nomenclàtor, les denominacions tenen una única forma d'escriptura.
El treball de revisió i la creació de les fitxes va ser encarregat al Centre d'Estudis Històrics de Terrassa i realitzat per l'historiador Marc Ferrer i Murillo.
En aquesta secció podreu consultar les fitxes completes de cada via del Nomenclàtor (carrers, avingudes, places, ...). Estan ordenades alfabèticament i necessitareu un lector de pdf per poder-les obrir.
A les fitxes trobareu: un número de registre únic per la denominació; el tipus de via (carrer, avinguda, passatge, etc); el nom o denominació; coordenades UTM (només de l'inici de la via); sector; data d'aprovació de la denominació (si es coneix i existeix); denominacions anteriors; una breu descripció; una referència bibliogràfica; una proposta de text per a una de les plaques de carrer (aquesta dada és provisional i es modifica habitualment); observacions i una fotografia.
Les fitxes també es poden consultar en aquest mapa a Instamaps. Estan disposades com a punts a l'inici de cada via, de sud a nord i d'oest a est, per tant no són orientatives de la llargaria de cada via.
Si teniu comentaris a fer, dubtes o qualsevol altre qüestió relacionada amb aquest llistat, podeu escriure a l'Arxiu Municipal.