Avui dia la memòria col·lectiva es produeix en entorns tecnològics, i es difon o comparteix en xarxes socials que són productes d'empreses les quals no poden assegurar la preservació d'aquestes evidències. Un missatge a Twitter, o un vídeo penjat a Facebook, que pot presentar rellevància i esdevenir part d'una memòria col·lectiva, plural i democràtica, no podrà ser preservat, ni posat a disposició de la ciutadania en un futur.
I serà així perquè ho perdrem als nostres discs durs, als nostres dispositius mòbils o als serveis del núvol, o perquè aquelles xarxes socials retiraran els nostres documents, o tancaran definitivament. Aleshores, com podrem explicar el present si no participem en la construcció d'aquesta memòria democràtica, assegurant que aquests materials estaran disponibles d'una manera lliure, pública i responsable per a tota la ciutadania?
Desinfectant al passatge del Rellotge. Fotografia de Miquel Badia.
És per això que l'Arxiu Municipal de Matadepera, servei de l'Ajuntament de Matadepera encarregat de preservar el patrimoni documental del nostre passat i present, endega una campanya per tal que la ciutadania entengui els arxius com institucions de confiança per a la ciutadania a l'hora de construir conjuntament el patrimoni documental del demà. En resum, fer que la ciutadania promogui un veritable arxiu social, on el nostre present i la nostra identitat com a poble de Matadepera no es perdi a causa de la obsolescència i la incertesa.
Així, l'Arxiu Municipal de Matadepera s'adhereix a la campanya #Arxivemlacovid19, impulsada per l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya (l'AAC), que podeu conèixer seguint aquest enllaç. Des de l'any 2017, l'AAC ha impulsat la campanyes per capturar i tractar evidències documentals a les xarxes socials sota el hashtag #ArxivemelMoment. Per exemple, ho van fer per l'1 d'Octubre amb #ArxivemelMoment i es tornà a repetir amb gran èxit amb el hashtag #Cuentalo.
Actualment són molts els arxius que s'han adherit a la campanya. Podeu consultar al mapa que l'AAC ha creat. Així, els ciutadans d'aquells municipis on la campanya s'ha posat en marxa poden contribuïr enviant els seus documents als arxius i així participar en la preservació de les evidències de la crisi sanitària i els efectes de la pandèmia de la COVID-19 i com ens està afectant com a poble i com a societat.
Com no podia ser d'altra manera, Matadepera es suma a la proposta que s'està reproduïnt a tota Catalunya: us animem a participar a tots i totes a la campana #Arxivemlacovid19 a Matadepera.
La ctra. de Terrassa en un dia de confinament. Fotografia de Miquel Badia.