Un projecte per millorar la protecció de l’àliga perdiguera

Diumenge, 8 de gener de 2023

S'espera que es repliqui en altres espais protegits.

L’àliga perdiguera, espècie catalogada com a vulnerable que està present al Parc Natural, es beneficiarà del projecte Tech4Nature, que permetrà monitoritzar les parelles i protegir-ne la nidificació. La iniciativa ha sorgit de l’aliança entre la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i el programa TECH4ALL de Huawei per aplicar solucions tecnològiques innovadores a la conservació de les àrees naturals protegides, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i la Diputació de Barcelona.

En aquest sentit, es proposa una solució innovadora amb el núvol com a infraestructura de computació i emmagatzematge i càmeres i receptors GPS, que farà possible monitoritzar, observar i analitzar la mobilitat de l’àliga cuabarrada, a partir d’una solució tecnològica aportada per Huawei. D’aquesta manera, es podran determinar les externalitat que pertorben el seu èxit reproductiu, tenint en compte que la presència humana en àrees de cria és una de les seves principals amenaces.

Les dades es processaran i seran analitzades gràcies a un sistema de detecció d’alertes basat en intel·ligència artificial i cloud que es desenvoluparà en col·laboració amb la Universitat de Girona. El programa, que es preveu desenvolupar el 2023 i 2024, incrementarà la capacitat dels gestors del Parc per actuar davant riscos ambientals eventuals de forma ràpida i eficaç.

El projecte pretén trobar solucions per optimitzar les mesures de conservació que s'apliquen al Parc i millorar la cohabitació entre visitants i fauna salvatge. S'espera que aquest model experimental es perfeccioni i es repliqui en altres espais protegits del país, assegurant que els parcs naturals siguin espais per a l'ús i el gaudi de tots.

A la imatge, l’àliga perdiguera o cuabarrada, fotografiada per Iñaki Relanzón.

Darrera actualització: 30.12.2022 | 13:55