Un estudi n’explica l’impacte.
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell i tècnics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han presentat els resultats preliminars de l'estudi 'Impacte dels banys de bosc en el benestar emocional de les persones amb símptomes subclínics d'ansietat i depressió'. L’estudi s’ha fet en un itinerari a les Arenes, al Parc Natural.
Titulat "NAT-Can Rull Study Impact of forest bath on emotional well-being in people with subclinical anxiety an depression", l’estudi ha estat elaborat per Laura Comendador, Corel Mateo, Neus Crespo, María Paola Jiménez, Marta Korniyenko, Anna Muro, Miquel Cirera, Josep Canals i Montse Subirana sota la coordinació d’Antoni Sanz.
Aquest estudi continua els dos anteriors, centrats en els efectes psicològics dels banys de bosc i en la comparació entre banys de bosc i caminada d'intensitat baixa-mitjana. Aquestes experiències pilot s'emmarquen en el disseny del futur Pla estratègic de Salut, Benestar I Natura que la Gerència de Serveis d’Espais Naturals està redactant.
Els resultats preliminars mostren un impacte immediat quan es fa el bany de bosc amb una reducció de l’estrès i l’ansietat i un augment de la plena consciència dels pensaments, emocions i sensacions corporals, així com l’experimentació d’emocions agradables i d’interacció amb els altres i els reptes de la vida d'una manera positiva.
Ara es vol prospectar quant duren els efectes de cada bany de bosc, si els beneficis positius afecten la vida diària dels que han fet el bany de bosc, i si la repetició d’aquests banys de bosc pot produir beneficis acumulatius.
A la imatge, un bany de bosc (Foto: UAB).