L’Arxiu reivindica els forns de calç.
L'Arxiu Històric Municipal de Matadepera s’afegeix als actes del Dia Internacional dels Arxius, que se celebra a tot el món cada 9 de juny, i que té per objectiu apropar el patrimoni documental a la ciutadania i donar a conèixer la seva riquesa.
I aquest any, s’ha volgut dedicar un espai a un dels seus patrimonis rurals que va tenir major incidència al llarg del segle XIX i primera meitat del segle XX: els forns de calç, construccions que, encara a data d’avui, podem veure integrades dins el paisatge natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Els forns de calç els hem de situar en un moment històric ben concret i amb dos elements destacats: un increment demogràfic i industrial de nuclis veïns de Matadepera amb noves necessitats, com Terrassa i Sabadell; i la recerca de recursos per assegurar la subsistència del poble, que van passar per adaptar un model enfocat a la comercialització d’un producte. Aquest nou model, el dels forns de calç, va passar a ser, per darrere del sector vitícola, el segon major recurs de l’economia del poble.
Us podeu descarregar el document elaborat per l’Arxiu Municipal que trobareu en aquesta mateixa pàgina.
A la dreta, grup de treballadors del forn de calç, als volts de 1925 (Autor desconegut); a sota, forns de calç de Can Pobla i la Torre de l’Àngel el 1984 (Fotos: Miquel Ballbè).