Reconeixement a Josep Gutés

Dijous, 29 de desembre de 2022

Ha estat al capdavant de Cal Trapet durant mig segle.

És un dels rostres més coneguts del comerç del poble, i l’Ajuntament de Matadepera li ha volgut retre un homenatge. Va ser el passat dijous 22 de desembre quan Josep Gutés Martínez (en “Josep de Cal Trapet”) va ser rebut per l’alcalde Nil López i el regidor de comerç Xavi Mampel, i on se li va lliurar una placa de reconeixement. L’homenatge arriba mesos després que en Josep es jubilés, el passat 31 de juliol, després d’estar 49 anys darrere el taulell.

Encara que la botiga ha anat sempre associada a la seva presència (i durant també molts anys també la del seu germà Ramon), l’establiment és molt més antic: de fet, la primera constància física que hi ha de la seva existència es remunta al 1890, en un rebut de la contribució que està dipositat a l’Arxiu Municipal d’Imatges.

Cal Trapet va ser fundat pels avis d’en Josep, Ramon Gutés i Aniceta Satlari i sempre ha estat situat al mateix indret, al carrer Sant Joan 55. La segona generació, formada pel fill Francesc Gutés Satlari i Angelina Martínez Prado, els pares d’en Josep, va agafar el relleu als anys 40 del segle passat.

Josep Gutés (Matadepera, 1957) hi va entrar a treballar als 16 anys, l’any 1973, de manera que ha estat 49 anys darrere el taulell: “Ha estat molt gratificant treballar durant tants anys i veure passar diverses generacions de la mateixa família per la botiga”, va comentar en una entrevista a Matadepera Ràdio el passat dijous, “però també és cert que treballar prop de 14 hores cada dia de dilluns a dissabte ha estat molt esgotador”.

Quan s’acostava la data de jubilar-se, va plantejar als seus fills Jordi i Gemma agafar el relleu: “en Jordi hi va treballar uns anys, mentre s’ho compaginava amb la seva feina d’arquitecte, i de fet, en va estar dubtant fins al final d’agafar-ho o no, i la Gemma mai hi va voler entrar perquè la seva feina tenint cura de la canalla li agrada molt, de manera que em va saber greu que la família no continués, però mai vaig voler pressionar”.

El relleu ha vingut de la mà d’en Xavi i en Pedro, “que eren clients i que em van proposar d’agafar el negoci. Han mantingut el nom i s’hi van posar el passat agost, tot i que des del febrer ja hi treballaven. I crec que ho estan fent molt bé, perquè amb ells hi ha el millor equip que hem tingut mai: les dues Mercès i la Sandra, entre d’altres persones que hi han passat tots aquests anys”.

Pel que fa al nom de la botiga, Mossèn Manel Ametller, rector de la parròquia entre el 1973 i el 2003, i cronista del poble, apunta que el seu origen ve possiblement del besavi de Josep Gutés:   “treballava al bosc, i la gent que tenia al seu càrrec els donava la setmanada amb les monedes que tenia embolicades en un drap petit. I del drap petit es va passar al “Drapet” i finalment, al “Trapet”. I aquest nom l’hem anat arrossegant els seus descendents”.

A les imatges, Josep Gutés a les dependències municipals el passat dijous amb l'alcalde Nil López i el regidor Xavi Mampel. A sota, en Josep, a la botiga, ja fa anys. (Fotos: Miquel Badia i Arxiu Familiar).

Darrera actualització: 29.12.2022 | 08:16

Imatges