Onze anys més tard es localitza la granoteta de punts.
Durant el seguiment batracològic, ecològic i sanitari a diversos espais de la Xarxa de Parcs Naturals s’ha detectat per primera vegada en onze anys la presència de la granoteta de punts en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac. Tot i que durant aquests anys s’han realitzat també altres estudis de batracofauna, l’espècie és tant escassa al Parc que no se n’havia aconseguit cap altre registre en més d’una dècada, i fins i tot se’n sospitava l’extinció. L’estudi l’han dut a terme experts del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya i la Societat Catalana d’Herpetologia.
Durant els seguiments i cerques que es van produir durant l’època reproductora d’aquest amfibi, una nit va ser possible detectar els cants d’un sol mascle en un curs d’aigua intermitent del Parc Natural. Successives cerques en aquesta zona han permès posteriorment localitzar tant acústicament com visualment més individus d’aquesta població.
Gràcies a les cerques fetes en zones properes, també es va produir la troballa d’una altra població en un curs d’aigua proper i de característiques molt semblants. Es tracta de dos nuclis poblacionals que, molt probablement, estiguin formats per ben pocs individus, ja que en cap de les dues no s’hi ha arribat a sentir mai més de dos mascles cantant alhora.
D’acord amb les dades que aporten estudis previs de batracofauna del Parc Natural, tot i que a la plana del Bages n’existeixen poblacions més estables, la granoteta de punts ha presentat en les últimes dècades una aparent dinàmica d’aparició i desaparició a les zones més muntanyoses de l’interior del Parc.
A la imatge, una granoteta de punts (Foto: Eudald Pujol Buxó / SCH).