Conveni amb la Diputació per iniciar un Mapa del Patrimoni al poble
L’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona realitza des de fa més de 20 anys els Mapes de Patrimoni Cultural dels municipis de la província de Barcelona que ho sol·liciten. Actualment hi ha 186 municipis de la província que ja disposen del seu mapa, i des del passat 6 de novembre, i a través d’un conveni amb l’Ajuntament, s’ha iniciat el de Matadepera.
El Mapa del Patrimoni Cultural local té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, permetent així que l’Ajuntament estableixi mesures per garantir la seva protecció i conservació, així com planificar la seva rendibilització social.
Aquest patrimoni pot ser immoble (edificis, conjunts arquitectònics, jaciments arqueològics), moble (objectes singulars i col·leccions), documental (fons fotogràfics, documentals i bibliogràfics), immaterial (manifestacions festives, tècniques artesanals, costumari, tradició oral, cuina, música i dansa), i natural (zones d'interès natural i espècimens botànics singulars).
Fonts de la Diputació de Barcelona apunten que “la idea és facilitar a les corporacions municipals una eina de coneixement de la globalitat del patrimoni que es troba en el seu terme municipal, per tal de unificar la informació i garantir el seu accés públic; la gestió i conservació del conjunt del patrimoni local; la seva difusió als ciutadans; la presa de decisions en el planejament urbanístic; l’establiment de diferents modalitats de rutes didàctiques i turístiques, o la planificació de la senyalització, entre d’altres aspectes.
L’estudi a Matadepera el du a terme el doctor en antropologia, i tècnic en patrimoni arqueològic i museus Jordi Montlló.
A la imatge, la casa Aldavert, al carrer Sant Joan (Foto: Miquel Badia).