Es pretén que sigui una zona esportiva i de lleure.
Feia anys que era un tema de debat al poble per la seva viabilitat econòmica. I des de feia dies que es parlava del seu possible tancament. Aquest dimecres a la tarda, ha tingut lloc una reunió a les mateixes instal·lacions del camp de golf, que s'ha allargat prop de tres hores, i que ha comptat amb la presencia de l’alcalde Guillem Montagut, el regidor d’esports Francesc Llobet, la regidora d'urbanisme Laura Ríos, i diversos abonats i veïns. En ella s’ha anunciat que l’Ajuntament de Matadepera, liderat per Som-hi Matadepera vol un canvi d’ús de la instal·lació esportiva, convertint-la en una zona de lleure, oberta a tota la ciutadania, ampliant la seva accessibilitat, i reduint el dèficit que genera anualment. El nou projecte recolliria una de les línies estratègiques que contempla el Pla Local de l’Esport, aprovat el juliol passat, que proposa potenciar Matadepera com a espai de turisme esportiu i d’activitats a la natura.
“Volem convertir el parc de Can Vinyers en una zona esportiva, on es promogui l’activitat física i la salut, amb camins d’accés obert, que inclogui un circuit per córrer i per anar en bicicleta, una zona de lleure per a famílies, amb un parc infantil i zones d’esbarjo, entre d’altres”, ha declarat Montagut. El projecte de canvi d’ús, on ja s’estan valorant diverses propostes d’activitats, estarà obert a un període d’informació pública, en el que s’establirà un termini per a formular al·legacions i, finalment, serà sotmès a votació per part de Ple Municipal.
Malgrat que hi ha arguments socials i esportius per aquesta reconversió, el principal ha estat l’econòmic: l’any passat l’Ajuntament va encarregar a una consultora especialitzada un estudi del camp, on es concloïa que la manca de sostenibilitat financera, la necessitat que el consistori aportés fluxos complementaris, i el poc nombre d’abonats, recomanava reconsiderar la continuïtat del camp. “Amb la proposta que tenim sobre la taula”, ha apuntat Llobet, “calculem que el cost total de funcionalment de la instal·lació, que actualment ascendeix a 406.000 € anuals incloent-hi costos directes i indirectes, es reduiria entorn un 60%”.
Per tal de definir les varies possibilitats d’ús de l’espai del Camp de Golf, es comptarà també amb els agents directament involucrats, com poden ser els socis, abonats i veïns colidants a la zona per tal de que puguin posar sobre la taula tots aquells projectes viables que creguin rellevants per tenir-los a consideració i estudi.
L’únic camp de golf municipal de Catalunya
El Camp de Golf Municipal de Matadepera es va posar en marxa el 1994 en règim de concessió. El 2011, l’Ajuntament en va assumir la gestió després que l’empresa que gestionava l’equipament fes fallida. “Hem de tenir en compte” ha afegit l’alcalde, “que en aquell moment, el traspàs del club cap a l’Ajuntament, aquest es va haver de fer càrrec dels deutes de l’entitat, en una gestió on Secretaria, Intervenció i Tresoreria varen fer informes negatius al respecte”.
Alguns dels principals obstacles que tenia aquest espai per ser rentable era la seva configuració, ja que al tractar-se d’un camp de nou forats, no es podia fer un recorregut de competició estàndard. Tampoc hi havia camp de pràctiques, fet que no permetia generar escola de golf, i sí, en canvi, la competència directa d’altres camps de golf a poca distància.
Al llarg dels darrers 12 anys, tot i els múltiples esforços dels diversos equips de govern per intentar fer rentable l’espai (campanyes de captació d’abonats, reduccions de preus als abonaments, promoció a les escoles i fins i tot, algun intent d’externalitzar la gestió), la instal·lació no només ha estat infrautilitzada (actualment hi ha només una seixantena d’abonats), sinó que ha generat pèrdues de centenars de milers d’euros.
L’Ajuntament té previst convocar una reunió informativa oberta a tota la població per tal d’explicar amb detall la situació del Camp de Golf.