Conferència sobre les restes de Cova Simanya.
La Unió Excursionista de Matadepera ha organitzat aquest passat cap de setmana un parell de convocatòries sobre les restes arqueològiques de Cova Simanya. Així, el divendres a la tarda al Casal de Cultura va tenir lloc una conferència sobre les obres que s’hi han dut a terme en els jaciments de les coves de la Canal, Simanya i d'´El Triangle, així com a la cova de Les Ànimes, que han permès confirmar la presència humana per part de poblacions neandertals. La xerrada va anar a càrrec d’Artur Cebrià, fundador del Seminari d´Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona i de l’espeòleg, aficionat a la Paleontologia i un dels descobridors del jaciment de la Cova de les Ànimes Joan Lleonart. L'endemà, i com a complement a la conferència, la mateixa entitat va organitzar una excursió i visita guiada.
Les restes es van presentar el setembre de l’any passat, un conjunt està format per 54 restes neandertals, datats de fa 50.000 anys i que corresponen, com a mínim, a tres individus, fet que el converteix amb el més important de Catalunya i un dels més rellevants de la península Ibèrica.
Juntament amb l'ús de la cova per part dels Neandertals, els treballs de camp han permès constatar que la cavitat també va servir de refugi d'hibernació tant per a l'ós bru com per a l'ós de les cavernes; un ús que es va allargar, com a mínim, fins fa 42.000 anys. Molt temps després, la cova va ser utilitzada de manera esporàdica des del Neolític fins a temps molt més recents,
La proximitat de la Cova Simanya amb altres jaciments arqueològics del Paleolític mitjà com les Coves del Toll (Moià), l'Abric Romaní (Capellades) o la Cova Gran de Collbató, evidencia clarament que la Catalunya Central va ser un territori clau per a les activitats i els assentaments dels neandertals durant el Plistocè superior.
A les imatges, diversos moments de la conferència de divendres (Fotos: Miquel Badia).