L’Agència de Residus de Catalunya n'ha presentat un informe.
Els sistemes actuals de recollida han arribat al màxim i cal implantar-ne de més eficients perquè millorin els balanços, i és per això que la recollida selectiva dels residus a l'àrea de Barcelona està estancada. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn del balanç de la gestió dels residus municipals a la vegueria de Barcelona (formada per les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental) durant l'any 2022, presentat per l'Agència de Residus de Catalunya.
En aquest informe, però, també s’inclouen els municipis que més reciclen a la vegueria de Barcelona, que, tal i com passa a les altres demarcacions, són aquells que tenen implantats sistemes eficients de recollida.
Segons les dades estadístiques de l'any 2022, gairebé el 60% dels més de 300 municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%. En el llistat de la vegueria de Barcelona hi trobem Matadepera, amb un 90%; Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, amb un 89%; Ullastrell, al Vallès Occidental, amb un 88%; Sant Esteve de Palautordera, al Vallès Oriental, amb un 88%, i Rellinars, al Vallès Occidental, amb un 87%.
Del total de residus municipals generats en aquesta zona, el 2022 se'n van recollir selectivament el 40%, unes 870.000 tones que suposen 176 quilograms per habitant a l'any. Això suposa un increment de 3.416 tones respecte a l'any anterior, un 2021 en què l'índex registrat de residus recollits selectivament va ser del 39%. De l'any 2010 fins al 2022, però, l'índex ha oscil·lat entre el 30% i el 40% aproximadament, sense cap tendència clara de millora de la recollida selectiva.
Per a més informació, us podeu adreçar a l’enllaç que trobareu en aquesta mateixa pàgina.
La festa del reciclatge que se celebra el mes de maig (a la imatge, una d'aquest any), commemora el dia en què es va instaurar la recollida selectiva al poble, el 5 de maig de 2005 (Foto: Miquel Badia).