Projecte de recuperació dels forns de calç

Dijous, 20 de maig de 2010
L'Alcaldessa Mireia Solsona i el diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral acompanyats de representants de l'Obra Social de Caixa Catalunya, i del Consell Local de Medi Ambient, han presentat aquest dijous al matí el projecte “Posada en valor d'elements de patrimoni rural de la Costa i el Tet Mont-Rodon de Matadepera” pel qual es recuperen els forns de calç del poble. L'acte de presentació s'ha iniciat al forn de calç d'en Corcola (al carrer Isaac Peral), a les 12 del migdia. Després s'ha fet un recorregut pels forns d'en Ton i la Pedrera dels Rossos amb les explicacions de Maria Carme Carmona (arqueòloga responsable de seguiment de la intervenció) i Rafael Villasante (autor del projecte). Aquest projecte s'ha pogut realitzar a través del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social de Caixa Catalunya. A més de la recuperació dels forns de calç, també s'han realitzat obres d'arranjament del camí d'accés, d'ordenació de la zona d'estada i esbarjo, i s'han col·locat cartells explicatius. El projecte té un pressupost global de 45.000 euros finançats íntegrament per l'Obra Social de Caixa Catalunya. QUATRE APUNTS HISTÒRICS La indústria de la calç ha estat un dels factors més significatius de la història econòmica de Matadepera. L’existència de matèria primera per l’elaboració va facilitar aquesta producció des de l’antiguitat. Si bé part d’aquesta calç era per emprar en la construcció pròpia i local, amb el temps es van establir canals de distribució que arriben a les poblacions veïnes, sobretot en moments de gran creixement urbà a partir e la industrialització de la comarca. La producció de calç va anar desapareixent a mesura que avançava la segona meitat del segle XX. Les construccions que actualment queden són fetes amb pedra i maó i alguns encara conserven un petit habitacles al costat, refugi necessari, doncs la cuita podia durar més de tres dies. Fotos de Miquel Badia.
Darrera actualització: 23.08.2017 | 15:54