Serà el tercer president en la història del Consorci.
Aquest migdia de dimarts s’ha celebrat el Ple de Constitució del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i s’ha escollit president pel mandat 2019-2023 l’alcalde de Matadepera Nil López. El plenari també ha nomenat els membres de la Comissió Executiva i la nova gerència de l’ens comarcal, en el que el regidor d’habitatge, serveis i obres Pol Roura exercirà de suplent en el cas que López estigui absent.
López ha remarcat en el seu discurs d’investidura que “la gestió dels residus és un tema cabdal en la lluita contra el canvi climàtic i en l’agenda del Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Ha indicat que el principal objectiu del mandat ha de ser “revertir la situació actual del 39% de reciclatge per assolir els objectius previstos impulsant tots els canvis possibles per tal de donar un tomb definitiu a aquest estancament de la recollida selectiva, impulsant definitivament la separació de la fracció orgànica i consolidant les altres fraccions, insistint amb els beneficis ambientals i econòmics però també en el civisme als pobles i ciutats de la comarca”.
També ha demanat “la implicació de tots els municipis. Especialment dels que generen més, és a dir, de les dues cocapitals. Sabadell i Terrassa. Terrassa i Sabadell. Juntes generen dos terços dels residus municipals del Vallès Occidental, més del 65%. L'altre terç se'l reparteixen la resta de municipis”.
El recent nomenat president del Consorci ha afirmat que “hem de planificar un nou sistema de recollida que fomenti el reciclatge i això també implicarà un replantejament del model de plantes que tenim en l’actualitat”. Així mateix, ha dit, “les taxes dels ciutadans s’han d’adequar als costos del servei. N'haurem de parlar i haurem de treballar conjuntament, des de la complicitat i pensant en el conjunt de la comarca”.
Matadepera lidera la recollida selectiva de reciclatge amb un percentatge que s’acosta al 91%. En el conjunt de la comarca se situa prop del 39%, encara lluny de l’objectiu del 60% fixat pel govern i la Unió Europea.