Al 2022 està previst iniciar una segona fase.
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona van donar a conèixer aquest dilluns els resultats del projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars de vida lliure mitjançant un tractament d’immunocontracepció. El projecte, finançat per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració dels ajuntaments de Matadepera, Terrassa, i Vacarisses, l’han dut a terme des del finals del 2017 en les àrees d'aquests municipis, i Sant Cugat del Vallès, al Parc Natural de la Serra de Collserola.
El projecte ha estat coordinat pel Grup d’Investigació sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB, liderat per Manel López Béjar, del Departament de Sanitat i Anatomia Animals. Hi han participat també membres del National Wildlife Research Centre dels Estats Units, de l’Animal and Plant Health Agency de Gran Bretanya, i de The Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control.
El projecte ha avaluat els efectes de la vacuna Gonacon en senglars i la transitorietat d’aquests efectes. El mecanisme d’acció de la vacuna és la creació d’anticossos enfront l’hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH), hormones que afavoreixen la funció reproductora en els mamífers.
La durada exacta del projecte, que s’ha vist afectat per la pandèmia de Covid-19 i aspectes vinculats a la importació de la vacuna, ha estat de 3 anys. Un total de 219 animals capturats han format part de l’estudi. Dels 192 animals vacunats s’han pogut realitzar 154 recaptures al llarg del projecte, que han permès fer el seguiment de 56 animals vacunats (34 femelles i 22 mascles), més 18 animals control i 30 individus exclusivament per a estudis sanitaris. El percentatge d’animals recapturats ha estat del 29,2%.
El projecte iniciarà el 2022 una segona fase de tres anys de durada, en què es buscarà comprovar l’efectivitat del tractament per inhibir la reproducció de senglars prepúbers quan aquesta s’administra en animals joves d’entre 4 i 6 mesos d’edat, i arribar a determinar si aquesta esterilitat es reversible o persistent.
Les administracions que promouen el projecte van decidir impulsar-lo davant la preocupació de l’augment de la presència de senglars a les zones urbanes i periurbanes, àrees amb la categoria de zones de seguretat on no es pot caçar i on els animals troben refugi i aliment per a la seva subsistència.
L’administració d’aquesta vacuna no representa cap risc en relació al consum de carn de senglar. La metodologia proposada és similar a la que s’està utilitzant a Austràlia i Nova Zelanda des de fa més d’una dècada en porc destinat al consum humà.
A la foto, prova pilot per controlar la fertilitat de senglars al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (Foto: Diputació de Barcelona)