El més antic data de 1857.
L’Ajuntament de Matadepera, a través del seu Arxiu Municipal, ha participat aquest 2019 en un programa de conservació de documents destinat a arxius municipals que ha permès la restauració d’una sèrie de padrons d’habitants dels anys 1857, 1861, 1864, 1865, 1911, 1916, 1920, 1924, i 1936.
El programa, que s’ha fet a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, ha permès compartir costos en la restauració de documentació d’arxiu, i en aquesta ocasió, l’Oficina de Patrimoni Cultural ha aportat 974 €, i l’Ajuntament de Matadepera, gràcies a una partida pressupostària creada a la Regidoria de Cultura, 1.200 €.
Jaume Munuera, l’arxiver municipal, explica perquè calia aquesta restauració: “Els documents en paper pateixen degradacions a causa del pas del temps: estrips, plecs, deformacions del suport, pols i brutícia, taques, esvaïment de les tintes a causa de la humitat, pèrdua del propi suport, oxidació, i manca d’enquadernació entre d’altres, i aquests són alguns dels elements que cal tractar”. Per aquest motiu, la restauració inclou accions com una neteja general de documents, la seva desacidificació, la consolidació i reintegració del suport, l’enquadernació de protecció amb guardes de paper de conservació, i l’aplanat dels fulls deformats entre d’altres accions. Per aquesta actuació, l’equip de restauradores contractat per Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Matadepera ha estat Teixell, SCP.
Pel que fa als documents restaurats, ens poden proporcionar molta informació del passat de Matadepera. Munuera apunta que “un padró és un registre administratiu on consten tots el veïns d’un municipi. La seva funció és constituir prova de la residència i domicili habitual dels matadeperencs, formant així un registre únic dels pobladors de Matadepera des de 1854 fins als nostres dies. Per tant, parlem d’un document essencial que cal preservar permanentment”.
Actualment, l’Arxiu Municipal de Matadepera està treballant per publicar gran part de la documentació del fons documental municipal, començant per la corresponent a la segona meitat del segle XIX, on s’inclouria algun d’aquests padrons d’habitants. Quan això sigui tècnicament possible, documents com ara el padró de 1857 restaurat, podran ser consultats a Arxius en Línia, un aplicatiu del Departament de Cultura que permet difondre documentació de diversos centres d’arxiu catalans.
A la dreta, una mostra de l’abans i el després d’un document restaurat.