L’Alcalde Nil López va participar per primer cop al Consell d’Alcaldes.
El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental va aprovar aquest dilluns declarar l’emergència climàtica a la comarca, una declaració que pretén ser el marc on activar un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, i la creació d’una taula política comarcal amb accions que inclourà, entre d’altres, la sensibilització a la ciutadania.
El Consell també va acordar instar el Consell Comarcal a iniciar els tràmits per a la redacció i aprovació del Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. I també, instar el Consell Comarcal a la creació d’una taula política comarcal que impulsi l’elaboració del Pla esmentat, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca no inclosos.
El president del Consell, Ignasi Giménez va explicar que “la única manera de combatre la contaminació atmosfèrica local es actuant sobre els focus emissors de les zones afectades que arreu del món coincideixen amb aglomeracions urbanes econòmicament dinàmiques. Haurem de parlar de mesures ja previstes al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020, com per exemple mobilitat sostenible, els usos de la via pública, els vehicles dels ajuntaments, les zones de càrrega i descàrrega, la regulació semafòrica, millorar la recollida de runes i residus de la construcció, la promoció camins escolars i l’economia circular, entre moltes d’altres qüestions”.
El Vallès Occidental té declarats 12 dels seus 23 municipis com a Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de la Generalitat, aprovat el setembre de 2014. Aquests municipis són Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, i Terrassa.
La contaminació atmosfèrica dels 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona és una contaminació local que té una afectació a reduïda en extensió a Catalunya, només afecta al 2,3% del territori, però en canvi, afecta a un 60% de la població catalana: més de 4,6 milions d’habitants.
Acord en relació a la lluita contra la pobresa energètica
El Consell d’alcaldies va manifestar també que els ajuntaments del Vallès Occidental no assumiran els deutes generats per les companyies energètiques. També s’ha aprovat un acord on s’insta el govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels i les ciutadanes més vulnerables, treballant de manera transversal per fer complir la llei.
En l’acord del Consell d’alcaldies es reclama a les companyies energètiques que compleixin tots els punts de la Llei 24/2015 pel què fa a Pobresa Energètica i que no duguin a terme pràctiques comercials abusives.
A les imatges, dos moments d’aquesta primera trobada.