Art paleolític a la Simanya Gran

Dimarts, 9 de juliol de 2024

És una de les escasses evidències d’art rupestre.

Els treballs arqueològics que es duen a terme al jaciment de Simanya Gran, situat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, han posat al descobert una sèrie de gravats i restes de pigment a les parets de la galeria oest de la cavitat. Malgrat que no es disposa de datacions absolutes, les característiques tècniques i temàtiques del conjunt indiquen que correspon al període cultural conegut com a Magdalenià final; és a dir, d’entre els 14.500 i els 12.000 anys abans de Crist. Aquest descobriment representa una de les escasses evidències d’art rupestre paleolític a l’interior d’una cova de Catalunya.

El reduït corpus gràfic està format per 3 representacions diferents que es localitzen en un espai interior de la cavitat, totalment fosc i a escassos metres entre si. I malgrat que es tracta d’un conjunt d’art força reduït, el seu estudi ha evidenciat els vincles simbòlics i socio-culturals de llarga distància entre Simanya i diversos jaciments de la cornisa Cantàbrica i França. A més a més, el seu descobriment posa de relleu el paper que tindrà en els pròxims anys la investigació de l’art paleolític a la vessant mediterrània.

Aquesta és la principal conclusió del treball publicat a la revista científica internacional Journal of Archaeological Science Reports, en un treball liderat per Míriam Salas-Altès, i en el qual hi han participat també Marcos García-Díez, Josep Maria Vergès, Artur Cebrià, María Soto, i Juan Ignacio Morales. Les excavacions compten amb el suport i el finançament del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i de la Diputació de Barcelona, els quals duran a terme tasques de vigilància, protecció i conservació del jaciment.

Des de l’any 2019 s’han dut a terme diverses campanyes d’excavació arqueològica en diferents punts del complex Simanya, el qual inclou la cova del Triangle, Simanya Petita, Simanya Gran, cova de la Canal, i la cova de l'Àngel. La cova Simanya Gran és la més gran, amb més de 300 metres de recorregut i, per la seva accessibilitat, ha estat una de les cavitats més visitades de Catalunya. Els treballs arqueològics a Simanya Gran es van iniciar l’any 2020 després del descobriment de restes humanes neandertals pertanyents a almenys tres individus durant l'anàlisi de materials d'excavacions no regulades dels anys setanta.

A les imatges, dos dels gravats localitzats a Simanya (Fotos: J. M. Vergès)

Darrera actualització: 9.07.2024 | 20:22

Imatges