NOTÍCIES

Dijous

27/07/2017

Manifest de Vilagatzara sobre la Festa Major

Membres i simpatitzants de Vilagatzara, el col·lectiu que fins l’any passat va organitzar les activitats juvenils de Festa Major, van fer públic aquest dimarts i a la plaça de Cal Baldiró un manifest sobre les festes d’aquest any. L'acte va comptar amb la presència de Joan Pizà, regidor de la CUP.

En aquest manifest han volgut denunciar “que l’Ajuntament ha posat més pals a les rodes que no pas facilitats a les activitats que organitzàvem. Pressupostos escassos, menys dies de festa, dificultat per cedir espais en les activitats de dia, i un llarg etcètera quotidià que han condicionat la feina voluntària de Vilagatzara els últims anys”. El col·lectiu també denuncia “un discurs de criminalització que porta temps fent l’Ajuntament, assenyalant-nos com un espai on hi ha violència i comes etílics, sobredimensionant casos puntuals i obviant que aquests fets passen a tot arreu on s’hi fa festa i s’hi acumula molta gent. Però més greu és encara que ho fan sent conscients que la majoria d’aquests fets no passaven dins del recinte de Vilagatzara”.

El manifest també denuncia que “aquesta deriva ha arribat al seu màxim nivell aquest any, quan l’Ajuntament ens va fer arribar una proposta unilateral i no-modificable que es basava en reduir de tres a una les nits de Barraques de la Festa Major, i reduint també l’hora de tancament de l’únic dia que ens permetien organitzar-les”.

Per tot això, el col·lectiu va anunciar fa setmanes que no participaria a la Festa Major: “Ens neguem rotundament a organitzar una festa sense festa, a fer de voluntaris per un Ajuntament que ens utilitza com a mà d’obra barata i, sobretot, ens neguem a col·laborar en convertir cada cop més Matadepera en un poble dormitori, avorrit i que dona l’esquena als joves”.

En declaracions a Matadepera.cat, el regidor de joventut Marcel·lí Bosch ha volgut replicar els fets d’aquest manifest: “Des de fa molt de temps, hem tingut moltes reunions per tal d’arribar a un consens que pugui complaure a tothom, però és obvi que si no hi ha voluntat de posar-se d’acord, no es pot avançar en res. I hi ha fets incontestables, el més destacat dels quals és que tant la Policia Local, com Mossos d’Esquadra, com el Consell Escolar Municipal han reiterat la necessitat de canviar de model de festa que se celebrava fins ara al carrer Enric Genescà, per temes de seguretat i logística, i pel risc que comporta a l’entorn. I com es pot comprendre, nosaltres hem de vetllar per la seguretat i per minimitzar el risc que hi pugui haver”.

Bosch ha volgut destacar que “el tema estava sobre la taula des de fa molt de temps, i per això es va voler donar suport a la iniciativa jove aportant més diners, i mantenint a la vegada també els dies de festa. Aquesta proposta “unilateral i no negociable”, tal i com ells la defineixen, en tot cas ha estat per part seva, que en cap moment han acceptat les diverses propostes que els oferíem i que s’han tancat en banda des del primer moment, tenint en compte a més, que des de l’Ajuntament demanàvem un vot de confiança per provar-ho un any, a veure com aniria tot plegat”.

Vilagatzara ha organitzat un seguit d’actes que no formen part del programa oficial de Festa Major i que tindran lloc el dijous 31 d'agost i el dissabte 2 de setembre.

A la dreta, dos moments de la presentació pública del manifest.

Gaseta 350