Conèixer Matadepera

EL MUNICIPI

La vila de Matadepera és un municipi de la comarca del Vallès Occidental situada als vessants meridionals de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, un conglomerat rocós que arriba, a La Mola, a una altura de 1.095 metres. La seva extensió és de 24,83 km2, una part dels quals situats dins dels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. La zona forestal ocupa una gran part del terme (1745 hectàrees de pinedes i 334 de matollar), i els seus conreus són de secà, principalment de cereals, oliveres i vinya amb algunes explotacions ramaderes. Matadepera està situada a 6 Km de Terrassa, 10 de Sabadell i a uns trenta de Barcelona.

Amb un cens que s'acosta als 9.000 habitants, Matadepera ha articulat la seva població en diversos barris i urbanitzacions (Les Pedritxes, Cavall Bernat, Can Robert, Rourets, Pla de Sant Llorenç, Drac Parc, Can Prat, Can Solà del Racó, Verge de Montserrat, Mas Sot, Can Vinyers).

Quatre pinzellades històriques

Els primers elements documentals sobre la fundació daten de l'any del Senyor 959, quan es parla del "lloc de Matadepera", que pertanyia al terme del castell de Terrassa. Mig segle més tard, el 1013, els comtes Ramon Borrell i Ermessenda van dotar el monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt amb l'alou de Matadepera; més endavant va passar a ser de jurisdicció reial.

La primitiva església de Sant Joan de Matadepera o de Mata Xica, a la dreta de la Riera de les Arenes, i un primitiu Ajuntament, eren el nucli d'una població de masies disperses per tot el terme municipal.

Cal situar a mitjan segle XVIII (cap al 1768) l'origen del què seria el nou poble de Matadepera, en el paratge conegut com La Llagosta o de la Marieta, a l'altra banda de la Riera de les Arenes.

La primitiva economia estava basada en l'explotació dels recursos naturals i agrícoles, bàsicament oliverars i vinyes. A principis del segle XX, les indústries més importants eren la del carbó, la de la calç, la dels totxos i teules i la del vidre.

Actualment, Matadepera ha esdevingut, per la seva proximitat amb Sabadell i Terrassa, un important poble residencial, on el sector dels serveis, comerç i construcció, són les principals activitats econòmiques. Un dels seus trets més característics és l'important nivell associatiu i la intensa vitalitat cultural, com ho demostra l'existència d'un gran nombre d'entitats culturals, esportives i associatives.

Fruit de la dinàmica cultural del poble són els agermanaments amb la vila austríaca de Mariapfarr, des del 1984, i amb la població nord-americana de Lincoln (Massachussets) des del 1989.

Per a tot això, Matadepera és un poble bàsicament residencial. No hi ha zones industrials ni comercials, ni tampoc d’oci nocturn. Gaudeix d’un comerç de proximitat d’una gran qualitat i dels serveis propis d’un municipi de les seves dimensions: Centre d’Assistència Primari en el camp de la Sanitat, escoles bressol, escoles d’ensenyament primari (dues públiques i una privada), un Institut d’Ensenyament Secundari, Escola de Música, Biblioteca Municipal, Casal de Cultura, Casal de la Gent Gran, emissora municipal de ràdio, TV per IP, Policia Municipal, entre d'altres serveis. També disposa d’una caserna de Bombers Voluntaris i Agrupació de Defensa Forestal, degut a la gran quantitat de bosc que envolta el municipi.

FESTES I TRADICIONS

Matadepera té des de fa anys un important teixit associatiu que fa possible l’existència de moltes activitats lúdiques i culturals repartides al llarg de tot el calendari. Una de les més destacades és la que té lloc passat Nadal i durant dos caps de setmana: les Festes de Sant Sebastià. En honor d’un dels dos co-patrons de la vila (l’altre és Sant Joan), s’organitzen un munt d’actes relacionats amb la natura i la pervivència d’antigues tradicions rurals per no oblidar que no fa massa anys Matadepera era un poble envoltat de masies. Les festes giren entorn a un pi que és “plantat” a la plaça de Cal Baldiró, al centre del poble, al voltant del qual s’organitzen algunes de les activitats més destacades, com el ja famós “Concurs de Grimpaires” o “El ball de l’arbre”.

          La història del Ball de l'Arbre      

          La música del Ball de l'Arbre

L’altra festa més assenyalada del calendari és naturalment, Festa Major, que coincideix amb el darrer diumenge del mes d’agost i on s’hi organitzen prop d’un centenar d’activitats;
Pel que fa a les convocatòries musicals, la més destacada és el Festival Internacional de Música, instaurat l’any 1981 i que reuneix cada estiu interessants propostes que combinen un repertori “clàssic” amb d’altres propostes més actuals.

Matadepera també viu amb intensitat altres festes que també estan presents al calendari de pobles i ciutats de Catalunya. Les de Nadal, el Carnestoltes, la Diada de Sant Jordi, o les celebracions més tradicionals, com les revetlles de Sant Joan o Cap d’Any.